2013. július 24., szerda

Három stuvi és egy pasi- női mesék a fellegekből




Egy kicsit Szex és New York-os, egy kicsit El Caminós, kicsit szociális tanulmány-ízű, de mindenképp csajosan romantikus. Mindez Bauer Barbara Légkisasszonyok című regényében, mely remek választás nyaraláshoz, strandra, vízpartra.

Valljuk be, valahol minden lány stewardess akar lenni. Ha nem is hosszú időre, talán csak egy hosszú hétvége erejéig szeretne a felhők közt szárnyalni, beutazni a fél világot, sármos üzletemberekkel flörtölni az első osztályon, és persze felölteni a csinos kosztümöt, mely a stewardessek-röviden stuvik- sajátja.

Bauer Barbara könyve azért tetszett, mert személyes tapasztalataival eloszlathatta volna ugyan a légikísérők felhőtlen életéről szóló ködképet, mégsem tette. Írása reálisan ábrázol izgalmakat, árnyoldalakat anélkül, hogy egy percre is megbánná választását: az írónő ugyanis maga is 15 évig a felhők fölött repült.

Valószínűleg más történet kerekedett volna közel háromszáz oldalon, ha nem találkozik a stewardess-képzőben négy későbbi jóbarát: a Szende, a Szórakozott, a Dög és a Meleg. És innen már egy hamisítatlan Szex és New York történet veszi kezdetét. Vagy inkább Szex és Malév? A Szende, azaz Anna az írónő maga, precíz, tökéletességre törekvő, újságírói babérokat dédelgető ifjú hölgy, ő Carrie magyar megtestesítője. A Szórakozott, az örökké szerelmes, nagy Ő-ről álmodozó Szonja Charlotte alakját ölti magára. A  pasifaló Dög, Dia természetesen Samantha, végül a kakukktojás, Meleg, azaz Dani a banda egyedüli férfitagja. Nevéből adódóan elég könnyedén illeszkedik be a nőcsapatba, ám nemi hovatartozása miatt a magyar társadalomba annál nehezebben. Cinikussága miatt méltó párja Mirandának. Ám mindhárom barátjának megvan a maga egyéni szociális problémája: férjhez menés, párválasztás, tartós kapcsolat, monogámia, önismeret, felnőtté válás: körülbelül ezek szerepelnek a négyes palettáján. Közben pedig mind a négyen karriert építenek a légitársaságnál, ki-ki a saját apró- cseprő kalandjaival, kihívásaival. Közben nem csak az derül ki, hogy a stuvik élete nem fenékig tejfel, hanem nyomon követhetjük négyük fejlődését, botladozását, tapasztalatszerzését.

Na és persze rájövünk, hogy mind a négy karakterből van bennünk valamennyi, ezért mindannyian szolgáltatnak nekünk némi tanulságot. És mindeközben csodáljuk az életüket a felhők fölött, mert a nehézségek ellenére azért nem lehet rossz nem kis fizetésért beutazni a világot, kiszakadni a mindennapok pénztelenségéből és monotonságából, perspektívával és anyagi háttérrel nekivágni a felnőtt-létnek. Még ha ezért cserébe két diplomával üdítőt szervíroznak, és meggyűlik a bajuk egy-egy öntörvényű utassal. Mert ugye a kapitány akkor is jóképű marad, és az emlékek évek múltán megszépülnek. A légikisasszonyokat övező legenda pedig örökké fennmarad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése