2013. október 29., kedd

Utánunk a vízözön 1.


     Egy réges- régi történet szerelemről, barátságról, Sorsról, választásról...

               
                 Elkezdődött a nyár, ha Frici nem is így képzelte.  A rajzmappák az albérleti szoba sarkában pihentek, leadta a kollégiumi szobakulcsot, és az utolsó papírdobozzal kimasírozott az utcára, hogy elcsípjen egy villamost a kék metróig, ami kivitte Kispestre. A júliusi forróság megrekedt a magas, régi épületek között a Bartók Béla úton, letörölte homlokáról az izzadtságcseppeket, és vízpartra gondolt, hullámzó víztükörre gondolt, szabadságra és felhőtlen nyárra, amikor nem foglalkozik az egyetemmel és a tanulással. Ám tudta, hamarosan eljön az ősz, és ismét kinyitja kapuit az egyetem, a folyosók megtelnek az előjelentkezőkkel, elkezdődik az órafelvétel, és ismét beköltözik majd a kollégiumba, ahol havonta ki kell fizetni a díjat, és boltba kell menni, hogy ennivalója legyen, ha Anyu főz is rá, ő nincs mindig ott, és a közlekedés is pénzbe kerül, az esetleges pótvizsgadíj is pénzbe kerül. Pénz pedig munkából van, mert Apunak sincs annyi, hogy adjon egy évig, így dolgozni kell, lőttek a láblógatós, gondtalan nyárnak, bekarikázta az álláshirdetéseket az újságban. Miközben a villamoson zötykölődött, csörgött a telefonja, egy munka ügyében keresték, igen, én lennék, Csömörön, értem, tudom,a Hévvel, még ma megnézem a házat, igen, értem, szóval nem lakik ott senki, nagyszerű, nyugodtan dolgozhatom akkor…Rendben, köszönöm, az valóban jó lenne, nem kéne hazabumliznom minden este, segítség lenne, ha ott is lakhatnék a munka ideje alatt, nem, nem félek a kutyáktól, nekünk is van kutyánk odahaza….Mi? Nem, én Pesten, a szüleim fenn, északon, igen, valóban nagy ott a munkanélküliség…Akkor ma este 6-ra kimegyek…
        Lerakta a dobozt az albérletben,- mikor jössz haza?-kérdezte Anyu.-Nem tudom-felelte, és már fordult is ki az ajtón, hogy 6-ra kiérjen, aztán vissza, és ha minden jól megy, már jövő héten munkába állhat, meglesz a pénz az őszi félévre.
       Elrepült a pár nap, és máris ablakkereteket festett, és nyílászárókat javított, és melegen tűzött rá a nap, levette  a pólóját, vizet locsolt magára a kerti csapnál, a farkaskutya rózsaszín, lógó nyelvvel figyelte az árnyékból, aztán ment vissza dolgozni,  felhangosította a rádiót, Danubius rádió, a nyár legújabb slágerei, jó volna most a strandon feküdni, és nem gondolni semmire, bútorokat gyalult, mindenki mondta neki, hogy a faipari szakközéppel jobban jár, mint a gimnáziummal, és tessék, most hasznát veszi asztalos múltjának, míg Csepi Olaszországba utazott a szüleivel, amikor elbúcsúztak, megveregette a vállát:”kitartás, öcsém”-és nevetett hozzá, de Csepi mit sem tud arról, hogy neki ettől a nyártól függenek a későbbi tanulmányai, a szülei nem tudják úgy támogatni, mint Csepit, aki még sosem dolgozott, mert nem volt rá szüksége.-Olaszban jó kis csajokat lehet felszedni-kacsintott rá.-majd küldök lapot, jó lesz?
        Persze jó lesz, de nem bánná, ha Csepi képeslap helyett inkább idejönne, és átvenné helyette ezt a rohadt munkát. Elpepecsel vele, telnek a napok, már végére jártak a júliusnak, leköti magát, de mégiscsak teher valahol, amikor egész évben rajzok fölött görnyedt, jól esne most a megérdemelt pihenés. Tágas, kétszinte ház volt a meló, nagy, széles előkerttel és kiláncolt, kutyaházas ebbel, a garázs félig készen tátongott az épület mellett, ő beköltözött a bútorozatlan nappaliba egy szivacsos matracra hálózsákban, mintha kempingezne. Egy késői délutánon a kitárt ablaknál állt, épp a pólójával törölgette  a nyakát, amikor valaki felkiáltott neki:
           -Friciiiii!-süvöltötte a hang, és kar lendült a magasba, a nővére volt.-Anya kaját küld, és a postát is utánad!- a fiatal nő felsietett a lépcsőn, karján a kosárral, egy borítékot lobogtatva.
         -Na, megjött Csepi képeslapja-gondolta Frici, és a fáradtságtól nevethetnékje támadt hirtelen. Beletúrt sötét, rövid hajába, azon gondolkodott, van-e itthon üdítő, amivel nővérét megkínálhatná.
      A lány beszélt folyamatosan, hűtőbe pakolta a főzelékes üvegeket és műanyagdobozokat, végül a levelet Frici kezébe nyomta, aki a földre telepedett pihenni.
    -Tessék, ez a héten jött-mondta, miközben a fiú a levelet forgatta, feladót keresett, megtalálta, eltűnődött, de nem szólt semmit, úgy tett, mintha nővérére figyelne, aki egyfolytában a pasiját szapulta, tagbaszakadt, nagydarab állat volt a barátja, olyan kidobófiú-stílus, egy hónapja jegyezték el egymást. Alig várta, hogy elmenjen, megköszönte a szállítmányt, és integetett testvérének, közben a lenyugvó napba hunyorított, íme,végre beesteledett, ma már nem dolgozik többet, vesz egy hűvös zuhanyt, és ejtőzik a kertben később a szürkületben.
           Felkapcsolta a kinti világítást, és kényelmesen elhelyezkedett a kerti bútorokon, mintha valóban itt lakna, nemcsak alkalmazott volna, hallgatta a tücsökciripelést és az éj neszeit, hátradőlt a nyugágyon, és azt képzelte, ő is Olaszországban van, a tengerparton van, és viz csapkodja a partot, és hirtelen Dorka jutott eszébe a semmiből, a mosolygós arc, a teste közelsége, és zsibbadt tagjai újult erővel teltek meg, ahogy a lányra gondolt. Karcsú derekára gondolt, szép vonalú nyakára és a két, nyári pólóból leheletfinoman kilátszó kulccsontra, a karjára, ami azonnal barnára sült, hacsak kicsit is napoztatta, gyönyörűszép, ápolt volt a bőre, mint a pillantása, olyan hamvas, és most túl fáradt volt ahhoz, hogy a tisztaságra és a távolságra gondoljon, ami a lánytól elválasztotta, kimerültnek és fásultnak érezte magát, és vágyott Dorkára. Ha itt lenne vele, nem is a tengerparton, ha elmondhatná neki, mennyire egyedül érzi magát, mennyire kilátástalannak a jövőjét, ha szülei nyomorára gondol, Anyu betegségére, és Apu alkoholizmusára, ha hozzábújhatna és megölelhetné. Ha megölelhetne most bárkit…..
      A levél jutott eszébe,amit a lány írt neki, és ami az asztalon hevert előtte a kibontott, üveg sör mellett, amiből jóízűn ivott egy kortyot, miközben kézbe vette a borítékot, kíváncsian forgatta, nézte a címzést, girbe-gurba ákombákom, gyors, türelmetlen lejtéssel rótt sorok. Letette az üveget, aztán feltépte a boríték élét, óvatos, finom mozdulattal kiemelte a szépen összehajtott, vékony levélpapírt. Kétoldalas, bő levél volt, Frici olvasni kezdte a sápadt lámpafénynél:

        Kedves Frici!
            Éjnek éje van, és Moll Flanders- t kéne olvasnom, mert sehol sem tartok vele, vagy legalábbis aludnom kéne, de ehelyett itt ülök és  levelet írok Neked. Kinn  ciripelnek a tücskök, és brekegnek a békák, és a gondolataim túlzúgják az egész sokadalmat.
       Annyit gondolkodtam, mióta hazajöttem, mást sem teszek, csak gondolkodom folyton. Amikor utoljára találkoztunk a  Ligetben a tónál, és néztük azokat a lüke kacsákat, olyan szép volt minden, jobb is, hogy nem beszélgettünk komolyan, valahogy nem vitt rá minket az a csodálatos délelőtt, te mégis említetted azt a nagy szerelmedet, aki egy éve csúnyán becsapott, és ezért nem vagy képes elkötelezni magadat senki mellett sem. Nem tudom, mi kéne ahhoz, hogy el tudd magad kötelezni, de bármi lenne is az, szeretném, ha segítene neked, hogy könnyebb legyen ez a lépés. Nekem viszont döntést kell hoznom, mert ez így nem folytatódhat, én rángattalak bele kettőnk dolgába az e-mailezéssel, nekem is kell kiszállni belőle, és igen, ezt szeretném: szeretnék kiszállni. Eljött a pillanat, hogy döntsek, bármilyen nehéz, mert nagyon megkedveltelek, de nem várhatok tovább. Te becsaptál engem, és ez nagyon fáj. Mással voltál, miközben nekem udaroltál, ez nagyon-nagyon megalázó…Én nem ezt akarom.
          Nem hiszem, hogy a te hibád, hogy olyan vagy, amilyen. Szereted a nőket, ez az igazság…És biztos nem is érted, mennyire megbántottál.  Ez el fog múlni, és én hiszem, hogy lehetünk még barátok, mert  az nagyszerű lenne! De úgy gondolom, ennél többet én nem adhatok neked.
      Nekem most elég egyhangúan telnek a napjaim, mióta hazajöttem nyárra, sokat tanulok, hogy behozzam a lemaradásaimat, de várom az őszt, hogy újra Pesten lehessek a barátaimmal.
     Kívánok Neked nagyon szép nyarat, kitartást, ha dolgozol, és azért pihenést is!
               Üdv,
                        Dorka
U.I:  Vicces, nem direkt volt, de épp ennek a lapnak a hátuljára kezdtem el kijegyzetelni Molina Don Yuan-ját. Tényleg nem direkt volt: “Tirso de Molina: A sevillai szédelgő és a kővendég története”


     Ekkor csörrent meg a telefonja. A kerti szék alatt lapult, türelmetlen, csipogó hangjára a kutya is felkapta fejét mellőle. Nehezére esett felkelni, de megtette, felemelte a készüléket, automatikus mozdulattal lenyomta a gombot:
           -Halló…
           -Frici, nahát, de jó, hogy végre elcsíptelek!
           -Maszat….
           -Már napok óta csörgetlek, te Jómadár, de mindig ki vagy kapcsolva…
           -Dolgozom napközben, ilyenkor ki szoktam nyomni……
           -Fáradtnak tűnik a hangod..
           -Ki vagyok nyúlva….
           -Szegénykém…Meddig tart még a meló?
           -Még két hét…
           -Azaz augusztus közepe, nemde?
           -De igen..Te merre vagy?
           -Hazajöttem Kecskemétre a szüleimhez, borzasztó…
           -Miért?
           -Ááá, ne részletezzük, lóg a bárd a levegőben, egymást ölik naphosszat, Anyám fixa ideája, hogy el akar válni…Ha így megy tovább,elköltözöm a barátnőmhöz, Jutkához és a pasijához. Eljössz akkor a Balatonra?
      -Hova?
     -A Balatonra, nem emlékszel? Úgy volt, megyünk, igaz, akkor négyen, Balázs. Csepi, te,én és még a szintről páran…Nos hát, Csepi Olaszországban van, Balázzsal két hete szakítottunk végleg, így maradsz te és még a többi négy ember, akiket mondtam…A nyaralót már tavaly novemberben lefoglaltuk és ki is fizettük.
     -Teljesen kiment a fejemből, ne haragudj…
     -Pedig te is fizettél előleget, mindenkitől beszedtem…
     -Jó, de azóta….szóval lehet, hogy dolgozom akkor…..
     -Jajj, Frici, kell ennyi lazítás! Így is halálra melózod magadat…Nincs még valaki az ismerőseim közül, aki keményebben dolgozna nálad…
   -Ez valóban kedves tőled, Maszat…
   -Szóval eljössz?
   -Rendben..
   -Remek! Augusztus 16 és 20 között mennénk, épp visszaérünk a tűzijátékra Pestre majd! Arra Csepi is megjön, és a kollégiumban alhatunk is, mert Csepi korábban beköltözhet idén...A sportbizottság elintézte neki az eredményei miatt…
     -Nem baj, hogy őt nem hívtad el a  tóhoz?
      -Az igazság az, hogy nem is említettem neki, mert amúgy tud róla, de mivel elutazott, gondoltam, nem hozakodom elő ezzel…
    -Végülis te tudod, te szervezed…
    -Így igaz…De örülök neked! Dorkával mi van?
         Frici nem válaszolt rögtön, az ölében heverő kibontott levelet nézte. Mély levegőt vett, mint akinek nehezére esik kimondani valamit, ami egyértelmű. Ismét Dorka képe villant elé, az előre libbenő copf, a virágmintás szoknya, amint lefele suhan benne a kollégium előtti lapos lépcsőkön, karcsú állát a vaskerítés két hideg rácsa közé illeszti, mintha csókot akarna adni neki.
 -Dorkával…vége-felelte Frici halkan, és a levelet lassan összehajtotta. Súlyosabbnak tűnt körülötte az éjszakai csend, mint azelőtt, a kutya szunnyadt az ebólban, mintha az éjszakai tücskök is visszatartották volna a lélegzetüket néhány pillanatra. A négyrét hajtott levél Frici zsebében landolt. A fiú hátrahajtotta fejét, és a csillagos eget fürkészte. Itt, vidéken, tisztán látszott a tejút, nem úgy, mint a füstködös Budapesten.
   -Nahát, igazán sajnálom-hallotta Maszat hangját a vonal túlsó végéről.-Pedig szépen alakult...Azért ugye barátok maradtok?.....
    Igen, persze, barátok maradnak, ez így természetes, elvégre nem történt köztük semmi sem, meg sem csókolta, milyen kedves levelet írt, majd talán válaszol is rá, Dorka rendben lesz. Tanul, elmúlik a nyár, szépen elfelejti. És neki mi marad Belőle?
           -Persze, nincs harag-hallotta saját hangját egész távolról, mintha a csillagoknak mondaná, ahogy felfele tekintett, és kezét végighúzta a homlokán, kicsit fájt a feje. Talán tényleg sokat dolgozik, tényleg pihennie kéne, Maszatnak igaza van Jó lesz majd az a pár nap a tónál.
                      (To be continued...)




   
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése