2013. január 4., péntek

A kilencven százalékos szerelem nyomában Zakály Vikivel- A Szívritmuszavar című regény margójára



Szilveszteri írásomnak egy könyvrészletet választottam, mely évekkel ezelőtt íródott hasonlóan E/2-ben, mint Zakály Viki nemrég megjelent Szívritmuszavara. Viki bravúrja, hogy szinte egész művén át remekül alkalmazza ezt az ügyes technikát, sehol sem lesz tőle vontatott vagy darabos a cselekmény. Amivel én anno 2006-ban művem néhány fejezetében csak kísérletezgettem, azzal Viki most (tőlem függetlenül) nagyszerű történetet alkotott.  A stílus és az írásmód mellett azonban engem elsősorban egy nagy kérdés ragadott meg könyvében, mely szerintem sokunkat foglalkoztat: ez pedig a kilencven százalékos szerelem kérdése. Létezik? Elérhető? És mi a helyzet a nyolcvan százalékos érzéssel? Szerelem ez egyáltalán?

Viki könyve egy fősulis nyári táborban játszódik, ahol két fiatal találkozik és egymásba szeret. A helyzet azonban nem egyszerű, mert mindketten kapcsolatban élnek, és a fiú hányattatott gyermekkora miatt erősen kötődik „hivatalos” szerelméhez. Szinte törvényszerű, hogy a románcból nem lesz azonnali beteljesülés. A regény főhőse azonban olyan érzéssel gazdagodik általa, melyet még sosem élt át. Lévén irodalom szakos művészlélek, képes szavakba foglalva visszaadni az őt ért csodás tapasztalatokat, és így megosztani velünk. Az ő szemszögéből bontakozik ki előttünk mélységében kettejük kapcsolata, melynek fontos mérföldköve egy vonaton elhangzó közös beszélgetés.

A beszélgetést a lány kezdeményezi, és szerelem nyújtotta boldogságról szól. Szerinte sokan megelégszenek a nyolcvan százalékkal, mert nem hisznek benne, hogy létezhet kilencven-kilencvenöt százalékos boldogság bárkivel is. A fiú ezt már tökéletes szintnek gondolja, az abszolút boldogság piedesztájának, ahonnan nincs tovább, ezért ez szerinte többnyire csak a filmkockákon valósul meg. Így mintegy ki is nyilvánítja saját álláspontját, hogy ő abban a pillanatban valószínűleg a nyolcvan százalékosok táborát gyarapítja. A lányt azonban más fából faragják, ő a megérzéseiben hisz, ezért ezt a találkozást követően fordulatot vesz az élete. Többé nem éri be a nyolcvan százalékkal, bármennyit is kell ezért még szenvednie, bármilyen szomorúsággal kell is ezért megküzdenie. És hogy megéri-e mindez? Hozhat-e a várakozása boldog beteljesülést? Azt természetesen nem árulom el, olvassátok el a könyvet! 

Úgy gondolom, a lényeg tényleg nem azon van, beteljesül-e a hősnő álma, vagy sem. Karjaiba omlik-e a várva várt fiú, és boldogan élnek-e, míg meg nem halnak. Ami fontos tanulsága a regénynek, hogy a kilencven százalék igenis létezik, anélkül, hogy a nyolcvan százalékot valamennyire ledegradálná. Ez utóbbit mi tesszük meg a fejünkben szerintem, mert így kényelmesebb, nem kell beismernünk azt az érzést, amitől sokszor rettegünk. Mert milyen is ez? Nem túlzok, ha azt mondom, hogy valóban rémisztő, de ezzel együtt csodálatos. És igen, gyakran megesik, hogy nem teljesedik be, legalábbis nem úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. De mindenképp tanulsz általa, és olyan erővel gazdagodsz, amit soha senki nem vehet el tőled. És mi a helyzet szegény nyolcvan százalékkal? Vele senki sem foglalkozik, pedig azért valljuk be, a nyolcvan sem kis szám, és csak tíz százalék választja el a kilencventől! Egy ilyen érzésben is számos lehetőség bujkál, mely gazdaggá és teljessé tehet. Ennek ellenére nem szeretnék állást foglalni a kérdésben, hogy érdemes-e elfogadni a nyolcvanat, és nem vágyni a kilencvenre. Szerintem ezt Viki se tenné. Erre a kérdésre az Élet hozza meg a maga válaszát, ha eléggé nyitottak vagyunk rá. Egyes elméletek szerint ha Te magad kilencven százalékosan boldog vagy, akkor előbb vagy utóbb bevonzod azt, aki hasonlóan magas arányt képvisel. De nem hinném, hogy ez szabálynak minősülne, hisz egy érzést sosem lehet beskatulyázni, az a maga útját járja, épp ettől csodálatos. És Zakály Viki ezt mesterien ragadta meg a könyvében, melyet mindenkinek csak ajánlani tudok. Jó olvasgatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése