2017. február 12., vasárnap

Babaváró- ahogy én látom



                Még sosem volt babaváróm, fogalmam sem volt, milyen az. Aztán mikor a csajok szombaton azzal vártak a kávézóban minket egy szintén babás barátnőmmel, hogy bejelentenivalójuk van, még mindig azt hittem, hogy valamelyikük terhes, az a nagy hír. Aztán amikor ez sem történt meg, és előkerültek a pult alól a bazi nagy szemeteszsákok, már kezdtem gyanakodni. Ráadásul a szomszédos stadionban épp véget ért a ZTE-meccs, és elvetemült rajongók lézengtek az utcán, miközben gyanakvó rendőrök cirkáltak körülöttük. Ezen rendőrök fél órával ezelőtt még a barátnőimet kísérték árgus figyelemmel, akik a plázába siettek a fekete zsákokkal megpakolva, melyek mint később megtudtuk, hatalmas pelenkatortákat rejtettek.
            -Csoda, hogy nem sitteltek le minket- röhögött Vanda- akár robbantásos ellendrukkerek is lehettünk volna.
A meghatottságon túl, hogy valaki babavárót rendez nekem- ha már a leánybúcsúm elmaradt- nagyon komoly felmérést is készítettem magamban a partiról, különös tekintettel a tesztfeladatokra.
            1. Nem tudok latinul. Bár most már tisztában vagyok a funiculus és a papilla szó jelentésével. Ez is valami. És azt tudta valaki, hogy a HCG-hormont hosszabban human choriogonadoptrinnak hívják?
            2. A mai modern gyermekirodalom nem Lackfi Jánossal kezdődik, ahogy eddig gondoltam. Bogyó és Babóca is csak lájtos verzió. Mert ott van a hajszárító fejű Peppa malac, Maszat, valamint Ben és Holly apró királysága…Na tessék, van még mit tanulnunk. De kérem, hol marad akkor a jó öreg Süsü, Mazsola és Tádé, vagy a Kockás fülű nyúl?
            3. A babaváró kreatívvá tesz. Még sosem láttam bébiruhákból hajtogatott muffinokat vagy kézzel csavart pelenkatortát. Az egyedi bébinévvel ellátott kiskanálról nem is beszélve. Azt hiszem, egy ilyet vágtam tropára még az Államokban évekkel ezelőtt, amikor beraktam a mosogatóképbe. Mondjuk ott a helyzetet súlyosbította, hogy ezüst kanál volt gravírozással, és egy öblítés elég volt, hogy soha többé ne legyen kivehető a kanálon a kis maci feje. Már értem, miért nézett Anyuka olyan csúnyán napokig.
            4.  A babaváró különlegessége, hogy csak csajoknak van. Igen. A Meccsen hujjogó pasik kizárva. Ahogy az anyaság is kizárólagos előjogunk. És egy életen át tart, hogy bárhova mész akár a babóca nélkül akár babócával, mindig veled lesz lélekben. Vagy nem. Amikor M. ezt ecsetelte a társaságban épp, V, egy háromhónapos gyönyörűség gyönyörű édesanyja halkan megjegyezte: „ Nem tudom, én már két órája olyan jól elvagyok magamban is….” Na hála az égnek, hogy többfélék vagyunk.
Szóval a babaváró jár egy nőnek. Az utolsó nagy anyuka-szerepes bulid az utódod nélkül. Ezután anyaként már minden más bulin jelen lesz Ő is. Keresztelő, szülinapok, érettségi. Aztán egy nap ő is hazajön majd a saját babavárójáróból egy nagy pelenkatortával. És akkor elérzékenyülsz, hogy hüpp-hüpp, bezárult a kör.
            5. A babavárón rájössz, kik számítanak igazán. Hogy fontos a csajos szövetség. Nemcsak a fészbuk-csoport, ahol napi szinten dumálhattok, hanem jó élőben is összeröffeni néha. Kell a megerősítés, hogy elég jó anya vagy, vagy szuper kismama, akinek jár a pihenés a jókedv, a különleges bánásmód, és hogy a következő pszichopata beszólások gazdáit jó messzire elkerülni:
            „ Miért nem cipelhetsz, hisz még nincs nagy hasad.”
            „Minek alszol annyit? Tessék korán felkelni és hasznossá tenni magad.”
            „Tényleg ennyire fáradékony vagy? Mondom én, hogy öregterhes vagy. Korábban kellett volna szülnöd.”
            „ Még ne kiabáljuk el. Három hónapig még bármi történhet” (Köszönjük mi is a gratulációt a szép hírhez…!)
            „ Ez meg milyen kép? Kész műanyag, ide ne hozd, ez még nem gyerek. Majd ha megszületik. Ha adsz belőle képet, széttépem. Nem akarok erről a gyerekről többet beszélni, diskuráljunk a laptoptöltőről.”
            „Minek neki bármit venni, kölcsönadni vagy segíteni? Megoldják majd ketten, ez kettejük dolga. Ekkora felhajtás egy bébi körül, őrület.”
            „ Hű, de sovány vagy. Minden rendben veled?”-„Látom, felszedtél combra, pedig milyen szépen lefogytál…”
            Satöbbi satöbbi, satöbbi….Jó hír, hogy a fenti míves aranyköpések gazdáinak mind a saját lelki bajukkal vannak elfoglalva, ezért harag helyett inkább szánalmat érdemelnek.
            De szerencsére mindig vannak, akik támogatnak és elismernek Téged. Tudják, milyen nagy kaland előtt állsz, és hogy rövidesen egy új szakasz nyílik az életedben.  Nem az esküvő a nagy lépés, hanem a babavállalás. Ebből már valóban nincs visszaút, de nem is vágyom rá, hogy legyen. A babaváró buli emlékét pedig a csajokkal együtt örökre megőrzöm a szívemben.
           
            Utóírat: Az xxxzss hírügynökség közlése szerint tegnap délután 15 és 16 óra közt Zalaegerszegen rendbontás történt a ZTE stadionnál. A megfigyelők öt fekete szemeteszsákkal közlekedő nőt láttak a Zalapláza környékén.  Pár órával később a hölgyek két pelenkatortába rejtett petárdaköteget robbantottak a stadion bejáratától nem messze. Az ötből négy úgy nyilatkozott, mihaszna férjeiknek üzennek ezzel, akik a meccsen vannak, és amúgy nem igazán segítenek be otthon a gyereknevelésbe. Tettüket utólagos elfogatásuk után sem tagadták. Majd egyikük férje- maga is rendőr- letette az óvadékot, és az öt nő hazatérhetett otthonába gyermekeihez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése